Sukses lagi! Oh yeeaaah~ *thumbs up* kenyang lagi perut aku tengah hari ni..
masak, masak dan terus masak sampai diet Atkins aku ni habis.. *trolololol* Nmapak macam sengkek je masak sardin kan? alah...setakat campak satu tin dalam kuali, masuk sikit garam dah boleh ngap! Kacang gilerrr! Oh eaah? no..no..no.. tu sardin teruna punya.. haaaa! yang ni sardin versi anak dara punya! tgk ni!
amacam? nampak sedap tak? yummy2!
Bahan-bahan:
1 tin sardin kecik
sayur:- kobis, 1 biji tomato, sawi, daun sup (nak campur sayur lain pun no hal lah. ikut suka hati korang la nak banyak mana pun.)
3 ulas bawang putih + bawang merah (nak mayang ke, kisar ke, tumbuk ke..ikut la.aku kisar kan je)
1 sudu kecil minyak masak
1 sudu kecil sos tiram
garam
halia sebesar ibu jari (tumbuk agak2 bagi dia pecah je)
lada hitam 10 biji + 1 biji cili padi (tumbuk sampai lumat. Nak bagi lebih sensasi, letak 20 biji cili pun boleh!)
Air 1/2 mangkuk. (ikut korang la nak banyak mana kuah dia tu)
Cara-cara:
Tumiskan bawang putih + merah + halia dengan minyak sampai naik bau.
Masukkan lada hitam + cili padi. Kalau kering sangat, masukkan sikit air. Jangan semua!
Agak2 dah naik bau, masukkan sos tiram dan gode2 bagi semua kena.
Masukkan sardin, kacau2 tunggu sampai mendidih sikit. *betul ke ayat "mendidih" aku ni?
Masukkan air, dan gode2 lagi. Tambah sikit garam.
Bila air dah mendidih, masukkan sayur2 tadi. Ok! dah boleh ngap!
** Lepas masukkan sayur, tutup terus api tu tau! Ni untuk elakkan sayur tu hilang vitamin dia. Setel?
Hasil air tangan ku... *thumbs up*
Simple je kan? Cuba la ye! Tak masuk hospital punya! ahaks!
Short Biodata
Name:Nur Aini Aqilah bt ZainudinKnown as: U may call me Aini or AqilahAge: 20 years oldStat: PahangCountry: Tanah tumpahnya darahkuFav. Colours: Red*addicted*, any light coloursLanguage: malay and english also arabic *but not fluently keyh*Hobby: blogging, facebooking, surfing internetIdol: Rasullah S.A.W, Parents of courseStudy: Bachelor (Hons) Electronic Engineering 2013/2017
Contact Me:Blog | FacebookLikes:
♥ Kawan baru♥ Blogging♥ Makan ais krim♥ Nasi Goreng Ayam, KFC♥ Spongebob Squarepants♥ Red+white♥ Snapshooting♥ Make Up vs Natural Face
Dislikes
♥ Anons, Haters, Copypasters♥ Penipu♥ Internet Connetion yang lembab
Sukses lagi! Oh yeeaaah~ *thumbs up* kenyang lagi perut aku tengah hari ni..
masak, masak dan terus masak sampai diet Atkins aku ni habis.. *trolololol* Nmapak macam sengkek je masak sardin kan? alah...setakat campak satu tin dalam kuali, masuk sikit garam dah boleh ngap! Kacang gilerrr! Oh eaah? no..no..no.. tu sardin teruna punya.. haaaa! yang ni sardin versi anak dara punya! tgk ni!
amacam? nampak sedap tak? yummy2!
Bahan-bahan:
1 tin sardin kecik
sayur:- kobis, 1 biji tomato, sawi, daun sup (nak campur sayur lain pun no hal lah. ikut suka hati korang la nak banyak mana pun.)
3 ulas bawang putih + bawang merah (nak mayang ke, kisar ke, tumbuk ke..ikut la.aku kisar kan je)
1 sudu kecil minyak masak
1 sudu kecil sos tiram
garam
halia sebesar ibu jari (tumbuk agak2 bagi dia pecah je)
lada hitam 10 biji + 1 biji cili padi (tumbuk sampai lumat. Nak bagi lebih sensasi, letak 20 biji cili pun boleh!)
Air 1/2 mangkuk. (ikut korang la nak banyak mana kuah dia tu)
Cara-cara:
Tumiskan bawang putih + merah + halia dengan minyak sampai naik bau.
Masukkan lada hitam + cili padi. Kalau kering sangat, masukkan sikit air. Jangan semua!
Agak2 dah naik bau, masukkan sos tiram dan gode2 bagi semua kena.
Masukkan sardin, kacau2 tunggu sampai mendidih sikit. *betul ke ayat "mendidih" aku ni?
Masukkan air, dan gode2 lagi. Tambah sikit garam.
Bila air dah mendidih, masukkan sayur2 tadi. Ok! dah boleh ngap!
** Lepas masukkan sayur, tutup terus api tu tau! Ni untuk elakkan sayur tu hilang vitamin dia. Setel?
Hasil air tangan ku... *thumbs up*
Simple je kan? Cuba la ye! Tak masuk hospital punya! ahaks!