@frF
All the way I wrote
Kesilapan dalam menjaga RAMBUT!
May 16, 2011 @ 3:59 PM | 2 Comment [s]

hye u ols! haaaa..skg ni...ak bawakn utk korg smua bout korg2 pnye ksalahn dlm jaga rmbut korg... btw, congratz spe2 yg rmbut lawa n sihat! *clap3*
ceh..ak ni bg nasihat kt korg tp rmbut ak sndri xsihat *peace*. ok2, utk x lbh ngarot lg ak msuk tros tjuk prbincngan ak nih. FAKTOR2 nye adalah:

  • Tabiat Mencuci Rambut Setiap Hari

Rambut akan kelihatan sangat cantik dan berkilau time minyak semulajadi dari kulit kepala korg menyentuh hujung rambut. Sbb itu lah kebanyakkan pakar rambut menyarankan untuk  yang baik adalah mencuci rambut 2-3 hari sekali. Sebab lain pula rambut anda akan kehilangan lembapan akibat terlalu kerap di cuci. Boleh saja menyemburkan dengan air sejuk dan keringkan dengan pengering rambut untuk menyegarkan kulit kepala.

  • Dakwaan Bahawa Menyikat Rambut Membuatkan ia Bersinar
Memang betol.. tp hanya dengan beberapa kali sikatan sahaja supaya dapat membentuk rambut dan menyegarkan minyak semulajadi dari akar hingga hujung rambut, Jika rambut korg di sikat berlebihan pula akan meyebabkan kerosakkan rambut dan rambut mudah patah.

  • Sering Mengikat Rambut Di Tempat Yang Sama
Tidak salah mengikat rambut namun cubalah ubah tempat2 ikatan rambut korg dan menggunakan pengikat yang elastik dan tidak mnyebabkan rambut terlekat padanya. Selain itu penjaagan rambut yang baik juga longgarkan ikatan supaya tidak memberi tekanan kepada akar rambut kerana ia boleh menyebabkan rambut terputus.

  • Mengikat Rambut Menggunakan Gelang Getah
Jangan sesekali melakukan perkara ini walaupun terdesak! ini lah penyebab utama rambut korg terputus.

  • Tidak Menjaga Kulit Kepala
Jangan hanya mengambil berat hanya kepada rambut korg, Kulit kepala juga penting diberi perhatian.Urut lembut kulit kepala anda untuk kelancaran peredaran darah. Boleh juga menggunakan serum khusus untuk kulit kepala. Kulit kepala yang sihat membawa pada rambut yang sihat.

  • Blow Dry atau menggunakan Pelurus Rambut Ketika Rambut Basah

Penyebab kerosakan rambut kerana pemanasan melampau.Blow-dryer dan pelurus rambut sepatutnya di gunakan pada rambut yang lembab sahaja. Blow dry sepatutnya hanya mengambil masa diantara 20minit dan dengan suhu yang bersesuaian supaya rambut tidak terlalu lama terdedah kepada kepanasan melampau.

  • Menghindari Penyembur Rambut
Sebenarnya penyembur rambut mengandungi polimer yang ternyata dapat menjaga kelembapan rambut. Jadi jangan takut untuk menggunakan penyembur rambut.

  • Menggunakan Sikat Yang Tidak Sesuai
Pilihlah sikat yang sesuai untuk jenis rambut anda. Silap-silap boleh mematahkan rambut sahaja. Lebih panjang rambut, lebih diameter sikat yang diperlukan. Bagi menciptakan volume gunakan sikat bundar dan gunakan sikat biasa untuk rambut lembut.

  • Menutup Kelumur Bukan Merawat Kelumur
Menggunakan pelambab seperti minyak rambut dan gel bukanlah jalan penyelesaian menutup kelumumur. Kelumur adalah penyakit radang kulit kepala yang tidak berhubung kaitnya dengan kekeringan. Cara rawatan  adalah dengan menggunakan syampu yang mengandungi saliclic asis zinc, selendium sulfat dan tar untuk mengurangkan kelumumur.
Soo..pd korg2 smua specially gurl2 nih...jaga la rmbut korg dr rosak..jgn jd cam ak nih...isk3... *muke sedih*
Thanks Baca Entry Saya . Jangan lupa baca entry lain pulak !


Older Post | Newer Post

Hye. Leave your footstep at my Shoutbox. Please don't REMOVE CREDITS!. Thanks for visiting my ugly duckling blog. Owh yeah!drop some comments yaw!
Story About Stuff Links